26 sierpnia 2012

The Best Chocolate Cookies





Pierwsze spełniające niemal wszystkie moje wymagania upiekłam z przepisu Doroty z Moje Wypieki. Jednak uważam, że nic tak dobrze nie robi na smak ciasteczkom jak zamiana cukru na melasę (i od razu zdrowiej). Oraz dodanie więcej jajek. Zwiększyłam ilość kakao, zmniejszyłam ilość mąki,  (należy o tym zawsze pamiętać, nie można tak bez opamiętania zwiększać ilości kakao, nie zmniejszając ilości mąki). W efekcie mamy to:
Najdokładniej dopracowany przepis na Ciastka Czekoladowe. Są miękkie w środku, rozpływające się w ustach, duże, naprawdę mega czekoladowo czekoladowe. Nie są przesadnie słodkie. I przyzwyczajcie się. Żadne robione przeze mnie słodkości nie są przesadnie słodkie.
Jestem znana z jedzenia czekolady tak gorzkiej, że większość ludzi nazwała by to "sprasowanym kakao".




* 130g miękkiego masła
* 140g melasy sypkiej/nierafinowanego cukru trzcinowego
* 2 jajka
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka pasty waniliowej
* 175g mąki przennej
* 45g kakao
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g posiekanej czekolady (najlepiej kuwertury, można dostać doskonałą w lidlu)



Formować kulki wielkości piłeczki do golfa. Lekko spłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp 175-180st ok 15 minut

Wyjąć i poczekać aż lekko przestygną. Gorąca czekolada może poparzyć wstrętnych łakomczuchów. (Ok, wytrzymałam niecałą minutę)



Enjoy!

5 komentarzy:

  1. Zaraz przepiszę przepis (bo jak sama nazwa wskazuje, do tego właśnie służy:), potem wyślę Męża po zakupy i koniecznie będę musiała wypróbować Twój pomysł na ciasteczka.:)
    Wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam
    Marysia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie, że ktoś wypróbuje ;] Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwaga! Wkładam cuda do piekarnika! Napiszę jak wyszły :) Ale przyznam, że surowe ciasto już jest przepyszne ;P Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam ciastka i po pierwszym już nie mogła więcej zmieścić!

    OdpowiedzUsuń