28 sierpnia 2012

Kurkowe Grzanki

 



Uwielbiam kombinować z grzankami.
Uwielbiam kurki.
Małżeństwo tych dwóch kwestii gastronomicznych musiało nastąpić.







*       2 garści pokrojonych kurek
*       1/4 średniej cebuli, posiekanej
*       2 ząbki czosnku
*       3 gałązki tymianku
*       2 garści startego żółtego sera
*       sól
*       pietruszka
*       kwaśna śmietana 18% +    1 łyżeczka majonezu i szczypta soli
*       bułka korzenna
*       1 łyżka masła klarowanego/zwykłego








Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj kurki i smaż na wolnym ogniu aż odparuje woda (ok 5 minut), dodaj jeden zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek i posól do smaku. Odstaw do przestygnięcia.
Połącz kurki ze startym serem.
Każdą kromkę posmaruj cienko majonezem lub masłem i umieść trochę tego serowo-kurkowego cudu.
Piecz w temp 180st. aż rozpuści się ser.

Śmietanę zmieszaj z łyżeczką majonezu i dodaj szczyptę soli. Dodaj ewentualnie odrobinę zmiażdżonego czosnku. Maczaj grzanki przy każdym gryzie. A potem umrzyj z rozkoszy.

Niebo w gębie, obiecuję.






3 komentarze:

  1. Hej Saskio, ojeju jaka pycha! Wlasnie trafilam przez bloga Ulenki kochanej! i sie nagle glodna zrobilam choc dopiero co jadlam sniadanie!:-))) pozdrawiam cieplutko!

    Syl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. korzystaj póki są :D mam nadzieję, że dam radę ogarnąć jeszcze kilka przepisów zanim znikną ;]

      Usuń
  2. Uwielbiam kurki, myslę więc, że grzanki będą jutro na śniadanie. Blog zapowiada się świetnie, zdjęcia bardzo fajne, przepisy proste i szybkie. Trzymam kciuki i życzę wytrwałości, a może już niebawem będzie to jeden z najlepszych kulinarnych blogów.
    Pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń