18 października 2012

Classic American Apple Pie




Składniki:
1 jajko + 1 żółtko
4 łyżki cukru
200g masła
400g mąki
1,5 kg świeżych jabłek lub słoik prażonych (są chyba pakowane w litrowe słoiki)
cynamon
kardamon


Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych (najlepiej je wygryźć i zjeść), pokroj na małe kawałki i upraż (z poł h roboty).
W wersji easy: idź do sklepu po słoik prażonych jabłek

Przepis podstawowy na kruche ciasto jak w tarcie czekoladowej czyli:

Mąkę i masło umieść w misce natomiast pana jajko i żółtko utrzyj z cukrem i wlej do mąki z masłem.
Zagnieć jeśli jesteś retro albo studentem.
Włącz robota kuchennego na 2 i idź dalej malować paznokcie, jeśli jesteś szlachtą ze sprzętem lub dostałaś wszystko w posagu.
Generalnie interesuje nas jednolite ciasto, które po tym, jak je wyjmiemy z miski i uformujemy z niego kulkę, wsadzimy do lodówki.
Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką (najlepiej krupczatką)
Jeśli robisz wszystko w tym tempie co ja, prawdopodobnie ciasto już jest twarde jak kamień. Ale postaraj się je ładnie rozwałkować lub po prostu wyłożyć techniką ugniatania formę. Nie za grubo. Podziurkuj widelcem, trójzębem, mieczem, czy co tam masz pod ręką albo użyj kulek do obciążania ciasta.
Piecz w 200st aż się zrumieni, wyłóż jabłka i posyp taką ilością cynamonu i kardamonu, żeby było dobrze (najlepiej przez siteczko). Możesz pofantazjować i z reszty ciasta ułożyć jakieś fikuśne wzorki albo po prostu zrobić takie paski, żeby wyglądało swojsko i domowo.
Piecz aż to na górze też się zrumieni.
Zjedz na ciepło z lodami
albo bez lodów, tylko z bitą śmietaną. Ze wszystkim. Ze smakiem. Mhrrhhrhrhr.





Enjoy!

2 komentarze: